Nederland Fraudeland

Documentaire: Nederland FraudelandIeder jaar telt Nederland tienduizenden slachtoffers van financieel economische criminaliteit die zelden hun geld weer terug zien. Ze staan machteloos. De politie gaat nauwelijks achter de daders aan en gedupeerde raken verstrikt in civiele procedures. ZEMBLA onderzoekt: Hoe kun je als fraudeslachtoffer je recht halen? En wie gaat achter de oplichters aan?

Huisschilder Willy van der Linden is voor 140 duizend euro opgelicht. Cindy Verhagen heeft reuma en wilde daardoor minder werken. Om haar toekomst veilig te stellen belegt ze haar spaargeld bij een vertrouwd assurantiekantoor. Althans dat dacht ze. Nu is ze alles kwijt. De werkgever van Monique Kurvers lijkt een fraudeur. Het bedrijf gaat failliet en Monique verliest haar baan.

In de Verenigde Staten hebben slachtoffers veel meer mogelijkheden om de fraudeur te vervolgen en daarmee hun geld terug te krijgen. Gedupeerden kunnen makkelijker inzage krijgen in interne stukken om bewijsmateriaal voor hun zaak te verzamelen. Ook kunnen slachtoffers in een collectieve schadevergoedingsactie een gezamenlijk front vormen tegenover de fraudeur. Waarom kan dat niet ook in Nederland?

Meer Documentaires van Zembla kunt u hier vinden.. ZEMBLA is het actuele onderzoeksjournalistieke programma van de VARA. Het programma wil een breed publiek informeren met opiniërende journalistiek.

Bron: Documentairenet.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × drie =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.