Watermuur

Watermuur

(c) Henk van der Duim | Wilde Lijsterbes

Tijdens de dagelijkse route, met de honden, langs de Van Riebeeckweg in Hilversum, kwam ik weer planten tegen die ik niet ken. En een oude bekende die opeens overal opduikt.

De watermuur, en dan niet het voorwerp maar de plant, kwam ik tegen in de berm. Deze staat niet aan de rand, maar een stukje verderop richting de begroeiing. Het is een meerjarige uit de anjerfamilie.

Ook de wilde lijsterbes groeit hier volop. Ook deze groeit meer tegen de andere begroeiing aan. De bessen gebruikten wij vroeger om met behulp van een pvc-buis weg te schieten (of op elkaar).

En dan de ruwe smele. Nog nooit van gehoord. Ik zie ze wel veel staan langs de route. Het is er eentje uit de grassenfamilie. Deze grassoort wordt nauwelijks gegeten door het vee, en dat zorgt voor z’n voortbestaan.

Uiteraard ben ik ook weer gestruikeld over de gewone hennepnetel. Deze is nu werkelijk langs de hele route wel te vinden. Dit is een plant uit de lipbloemenfamilie.

De medisch toegepaste delen: het kruid (Herba) en de wortel (Radix). De werkzame bestanddelen die worden genoemd zijn onder andere anorganische zouten, bitterstoffen, etherische oftewel vluchtige olie (aetheroleum), een glycoside, kiezelzuur, looistoffen, saponinen en silicium.

Dit kruid wordt ook in de homeopathie gebruikt. Als eigenschappen van dit kruid noteert men onder meer werkzaam tegen bloedarmoede (anemie), ophoesten of opgeven van fluimen en slijm bevorderend (expectorans), een samentrekkende (adstringente) en urinedrijvende werking (een diureticum) (bron: De Helianthus).

Tot slot kwam ik de geelrode naaldaar tegen. Een eenjarige plant en lid van de grassenfamilie. Net als de ruwe smele.

Foto’s staan weer onder dit artikel, (c) Henk van der Duim

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + elf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.