Mijn Eerste Zes Maanden Als Data Engineer

Mijn Eerste Zes Maanden Als Data Engineer

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Hoe het begon…

2 mei jl. was mijn eerste werkdag als data engineer, bij amsterdam&partners. Een eerste dag die ik niet snel zal vergeten. Uiteraard had uitgerekend deze dag de NS een storing op het traject tussen Hilversum en Amsterdam. Via Utrecht op het werk gekomen. Lekkere binnenkomer…

Maar goed, een nieuw avontuur dat al begon op 26 april met een afdelingsuitje bij STRAAT Museum te Amsterdam. Zo heb ik gelijk een aantal collega’s leren kennen en zij mij. En dan toch mogen beginnen op 2 mei, een bijzonder gegeven…

In het begin heb ik gesproken met nieuwe collega’s om te achterhalen wat de organisatie doet en wat zij binnen diezelfde organisatie doen. Dan blijkt al snel dat het nog niet zo eenvoudig is om te doorgronden waar de organisatie zich allemaal mee bezig houdt. Gelukkig, voor mij, is de organisatie ook zelf bezig te herijken wie ze zijn, waarvoor ze er zijn, etc. Wat dat aangaat val ik met de neus in de spreekwoordelijk boter. Dat naast het feit dat mijn functie – data engineer – ook nieuw is in de organisatie. Tijdens de verschillende gesprekken en sessies wordt het grote belang wat de organisatie hecht aan de data duidelijk (Notitie aan mijzelf: verwachtingen managen is onderdeel van mijn takenpakket).

Overigens wil ik wel meegeven dat ik echt in een warm bad ben terechtgekomen, dit heb ik wel eens anders meegemaakt. Ik ga weer met plezier naar mijn werk.

Project en andere avonturen

Al vrij snel wordt ik een project ingetrokken waar we aan de hand van een case gaan bekijken welke data infrastructuur er is nodig is. Ook krijg ik zwembandjes om en word ik het diepe ingegooid voor wat betreft de database van de I amsterdam City Card. Met de I amsterdam City Card krijg je toegang tot het openbaar vervoer, rondvaart, fietsenverhuur, musea en kortingen bij restaurants, concerten en attracties. Een product wat wij verkopen en derhalve belangrijk is voor onze organisatie.

Om de database te leren begrijpen wil ik een dashboard gaan bouwen in Tableau. Tableau gebruiken wij om data te visualiseren. Ik heb eerder met Tableau gewerkt, maar dat is al weer een poos geleden. Pen en papier gepakt – ja, wat dat aangaat ben ik old school – en een schets gemaakt van het dashboard wat ik wil gaan bouwen.

City Card Scorecard

Hieronder het resultaat van mijn schetswerk. De getallen zijn fictief.

Mijn Eerste Zes Maanden Als Data Engineer

City Card Scorecard Schets met fictieve data

Na het nodige uitzoekwerk (data en Tableau) heb ik onderstaand dashboard – met fictieve data – weten te maken. Ten opzichte van de schets is het nodige aangepast, vooral ook omdat ik alleen met de city card database wilde werken. Andere data heb ik tot een minimum weten te beperken. Ik weet wel dat als ik met de kennis van nu dit opnieuw zou moeten doen, ik het weer anders zou gaan doen. De onderste rij is eigenlijk meer van hetzelfde, dat geeft dus ruimte voor nog extra visualisatie.

Mijn Eerste Zes Maanden Als Data Engineer

City Card Scorecard met fictieve data

Deze exercitie is mij goed bevallen. Ik ben behoorlijk bezig geweest met Tableau Prep en Tableau Desktop, en de database voelt inmiddels ook vertrouwd. Ik heb ook veel gehad aan het boek: Storytelling with Data: A Data Visualization Guide for Business van Cole Nussbaumer Knaflic.

Data Engineer en de volgende stappen

Door mijn deelname aan het eerder genoemde project wordt het steeds duidelijker dat een goede beschrijving van waar wij heen willen en wat daarvoor nodig is, heel handig is. Een braindump dus. Zelf dacht ik aan een paar A4-tjes. Maar dat loopt in mijn geval meestal gierend uit de hand, met als resultaat een behoorlijk document over data, datawarehouses, data modellen, data kwaliteit, business intelligence (tools) en het data maturity model.

Wel eentje op basis waarvan keuzes gemaakt kunnen worden en daar ga ik mij de komende tijd mee bezig houden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.