De 7 gewoontes van gelukkige mensen
In ons dagelijkse leven is het gemakkelijk om door de bomen het bos niet meer te zien. En zo missen we sommige kleine en eenvoudige zaken die ons geluksniveau positief kunnen beïnvloeden. Gelukkig hoeven niet alleen af te gaan op onze intuïtie, er zijn tal van studies die gericht zijn op het vinden van het juiste gedrag wat leidt tot een gelukkiger leven. Zo heeft Dr. William Glasser de zeven zorgzame gewoontes (caring habits) opgesteld: ondersteunen, aanmoedigen, luisteren, accepteren, vertrouwen, respecteren en onderhandelen over de verschillen. Met andere woorden de zeven gewoontes van gelukkige mensen.
Dat is simpel, toch? Het enige wat je hoeft te doen is mensen te accepteren zoals ze zijn, naar hen luisteren, hen respecteren, vertrouwen in hen te hebben, aan te moedigen, te ondersteunen en te onderhandelen over de eventuele verschillen die jullie hebben. Maar, zoals we vaker gebeurt bij zaken die de moeite waard zijn in het leven, is het toch niet zo simpel als dat het lijkt.
Even een testje
Hoe heb jij vanmorgen gesproken met de mensen waar je mee samenleeft of waar je mee werkt? Heb je echt gehoord wat ze zeiden? Of gingen de woorden het ene oor in en het andere oor uit? Heb je ze aangemoedigd om te doen wat ze vandaag willen doen? Heb je ze gesteund in hun keuzes? Of heb je ze gewoon genegeerd of alleen met je hoofd geknikt, terwijl je je koffie dronk?
Luisteren
Ga met mensen zitten, zonder dat je wordt afgeleid door mobiele telefoons of passerend verkeer of andere mensen die ook wat van je willen. Geef mensen de tijd om hun verhaal te vertellen. Stel vragen, om te controleren of je het goed gehoord en begrepen hebt.
Stel de juiste vraag
In die fractie van een seconde, waarin je drang voelt opkomen om te verwijten, te klagen, kritiek te spuien, te zeuren, te straffen, of wat dan ook opkomt, maar vlak voordat de woorden je mond verlaten als je dan even stopt en jezelf afvraagt: “Is dit echt belangrijk?”.
Accepteer de realiteit. De enige persoon die je kunt veranderen dat ben jij. Als er aan de ander zaken zijn die je irriteren, dan kun je die ander niet veranderen. Maar je hebt wel de controle over jezelf, om te onderhandelen en te zoeken naar een compromis. Zeker als die ander belangrijk voor je is.
Kies een model
Jarenlang heb ik heel veel moeite gehad om kritiek te accepteren. En het is nog aan mijn gezicht te zien, dat ik er moeite mee heb. Nu zijn er een paar mensen die ik hoog heb zitten, die ik bewonder en respecteer. Ik ben mij af gaan vragen hoe zouden zij met kritiek omgaan. Wat zouden zij in een dergelijke situatie doen en voelen. Dat heeft mij ontzettend geholpen om beter met kritiek om te gaan.
Dagboek
Ga schrijven over wat je bezig houd, hoe je reageert op situaties en lees het dan op gezette eens terug. Ik kijk met verbazing terug op mijn schrijfsels van enige jaren geleden. Ik ben een heel ander mens dan 10-15 jaar geleden. Wat mij ook helpt is het visualiseren. Ik visualiseer wie ik wil zijn, hoe ik wil zijn. Dat zorgt ervoor dat de “nieuwe ik” altijd in het achterhoofd aanwezig is.
Een andere manier wordt beschreven in het boek “Vol van Liefde” van Pauline Kerhof.
De meeste methoden om lekkerder in je vel te zitten focussen op meer lichaamsbeweging of het volgen van een strikt en lastig vol te houden dieet. Het probleem is echter dat zo’n plotselinge verandering van gewoonten voor de meeste mensen niet vol te houden is. In Vol van liefde legt voedingswetenschapper Pauline Kerkhoff uit dat het onmogelijk is om gelukkiger of gezonder te worden door jezelf dingen te onthouden of jezelf te veroordelen. De oplossing is liefde toelaten in je leven, zodat je van binnen uit zult veranderen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!