Rondje Laarder Wasmeer

Woensdag 11 augustus, een rondje Laarder Wasmeer.

Rondje Laarder Wasmeer

Route via Pacer

Afstand: 10,11 km
Duur: 1:59 u:m
Gem. snelheid: 5,1 km/u
Aantal Stappen: 12.924

Uiteraard ben ik ook weer een hoop planten tegengekomen. En die heb ik weer opgezocht met behup van Pl@ntnet.

Knikkend Wilgenroosje

Het (knikkend) wilgenroosje is een kruidachtige uit de teunisbloemfamilie. De naam is afgeleid van de gelijkenis met de bladeren van de Wilgen.

Duinriet

Een grassoort die in de zomer bloeit, daar waar Helm en Biestarwegras aan het einde van de lente bloeien. Het Duinriet staat op drogere zanderige plekken.

Knoopkruid

Het Knoopkruid is lid van de composietenfamilie en is een kruidachtige plant. In Nederland is deze plant veelal te vinden in bermen, behalve Drenthe.

Knoopkruid-bloemen hebben een uitgesproken kruidige, look-achtige smaak en zijn daarom uitermate geschikt voor garnering van veel warme gerechten. (bron: Vers van Cees)

Jakobskruiskruid

Jakobskruid kom ik veel tegen op mijn wandelingen. Het is een tweejarige, wilde plant met gele bloempjes uit het geslacht Jacobaea.

Voor vee is de plant niet aantrekkelijk om te eten. Grazers eten er omheen. Er is discussie over deze plant. Enerzijds mijden de grazers de plant, anderzijds is Jakobskruiskruid goed voor insecten, vlinders en bijen.

Bijvoet

Bij deze moet ik altijd even goed kijken. Op een afstandje lijkt de Bijvoet namelijk op een struik. Ze kunnen op groot worden, zo’n 120cm.

De Romeinen gebruikten deze plant tegen vermoeidheid en pijn. Ze stopten de plant in hun schoeisel. Ook helpt het aroma bij het verjagen van muggen.

De bijvoet verschijnt op de 15e-eeuwse kapitelen die de gewelfribben dragen van de Maastrichtse Sint-Servaasbasiliek. Naast de geneeskrachtige werking zou de plant volgens het volksgeloof ook het vermogen hebben de duivel te weren.

De Bijvoet wordt ook verwerkt in soepen en salades.

Grote Teunisbloem

De Grote Teunisbloem is een tweejarige plant uit de teunisbloemfamilie. De plant wordt zo’n 120cm hoog. De bijnaam van deze plant is ‘nachtkaars’, omdat de bloemen pas ’s avonds open gaan.

Zwarte Toorts

Een lid van helmkruidfamilie. De Zwarte toorts is een vaste plant. Zwarte toorts is in afwijking tot de andere toortsen een vaste plant met winterknoppen waarin reservevoedsel wordt opgeslagen voordat de bovengrondse delen afsterven. Het is een kruidachtige plant die 60-150 cm lang kan worden.

Koningskaars

Ook lid van de helmkruidfamilie. De Koningskaars groeit vooral in duin- en krijtgebied en zanderige omgevingen en is daar vrij algemeen.

Grote Klit

De Grote Klit (grote klis) is een tweejarige plant die in het wild voorkomt in Europa en Azië. Deze plant is lid van de composietenfamilie.

De grote klit komt voor in bermen, ruigten en op open plekken in bossen. De vruchten worden verspreid doordat ze aan de vacht van dieren blijven hangen. Ook blijven ze aan kleding hangen.

Alle foto’s die ik heb genomen tijdens de wandeling vind je onder het artikel.

Foto’s: (c) Henk van der Duim

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 + zeventien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.