De waarheid over AI-prompts

Introductie

De waarheid over AI-prompts

Afbeelding gemaakt met DALL-E-2

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het is om met AI te chatten? Dat heb ik gedaan en ik kan je vertellen dat het een chat-astrofe was. Ik vroeg de AI hoe het zich voelde en het antwoorde ‘Ik voel me geweldig, bedankt voor het vragen. Hoe kan ik je vandaag helpen met je existentiële crisis?’ Dat is het mooie van AI-prompts: ze kunnen de context begrijpen en menselijke reacties genereren die soms te mooi zijn om waar te zijn.

AI-prompts uitgelegd

AI-prompts zijn een krachtig hulpmiddel die gebruik maken van kunstmatige intelligentie (AI). Ze maken gebruik van machine learning-algoritmen om patronen en associaties in gegevens te leren, waardoor ze meer mensachtige reacties kunnen genereren. Ze verbeteren de efficiëntie, helpen kosten te besparen en verbeteren de klantervaring. AI-prompts worden steeds populairder omdat ze overal toegepast kunnen worden – van klantenservice tot onderwijs.

Hoe werkt het

AI-prompts gebruiken algoritmen voor Natural Language Processing (NLP), zodat er gereageerd kan worden op basis van een bepaalde prompt of invoer. Ze leren door grote datasets met tekst, zoals sociale media of nieuwsartikelen. Deep learning helpt ze om patronen en associaties in de data te herkennen. Als er een prompt wordt gegeven, gebruikt het AI-promptmodel de patronen die het heeft geleerd om een reactie te genereren die contextueel relevant is voor de invoer. Dit proces heet “inferentie” en berekent de kansen van verschillende woordreeksen gebaseerd op de prompt en trainingsgegevens. Het AI-promptmodel selecteert vervolgens de meest waarschijnlijke woordreeks en genereert een antwoord dat vergelijkbaar is met dat van iemand anders.

De waarheid over AI-prompts

Hoe GPT is getraind

ChatGPT: het AI-promptmodel

Geschiedenis en ontwikkeling

ChatGPT is een van de populairste AI-promptmodellen. Het is ontwikkeld door OpenAI, een onderzoeksorganisatie die als doelstelling heeft om veilige en nuttige AI te creëren. ChatGPT is gebouwd op de GPT-architectuur (Generative Pre-trained Transformer), die deep learning-algoritmen gebruikt om reacties in natuurlijke taal te genereren op basis van een bepaalde invoer of prompt.

ChatGPT heeft als doel conversaties uit te voeren en werd vooraf getraind op een groot corpus aan conversatiegegevens. Sinds de lancering is het model een van de populairste AI-promptmodellen geworden en wordt het gebruikt in verschillende toepassingen, zoals klantenservice, vertalingen en creatief schrijven.

OpenAI heeft sinds de release van GPT-model verschillende versies uitgebracht, elk met een grotere capaciteit en betere prestaties. GPT-3 werd in juni 2020 gelanceerd en kreeg veel aandacht vanwege zijn indrukwekkende taalvaardigheid. GPT-4 werd in maart 2023 uitgebracht en ChatGPT is een specifieke toepassing van het model dat alleen is getraind voor conversatie gerelateerde AI-toepassingen. Door vooraf op een grote hoeveelheid conversatiegegevens te trainen, kan het reacties genereren die contextueel passend zijn voor de invoer. In korte tijd is ChatGPT een van de populairste promptmodellen geworden.

De waarheid over AI-prompts

ChatGPT Launch Timeline | (c) Tooltester

AI-prompts Gebruiken

Hoe AI-prompts worden gebruikt

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe AI-prompts op verschillende gebieden worden gebruikt:

 • Klantenservice: AI-prompts worden steeds vaker gebruikt in de klantenservice om sneller en nauwkeuriger te reageren op vragen van klanten. Chatbots kunnen bijvoorbeeld worden geprogrammeerd met AI-prompts om veel gestelde vragen te beantwoorden, basisondersteuning te bieden en zelfs bestellingen te verwerken.
 • Gezondheidszorg: AI-prompts worden in de gezondheidszorg gebruikt om artsen en verpleegkundigen te helpen om nauwkeurigere diagnoses en behandelbeslissingen te nemen. AI-prompts kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om patiëntgegevens te analyseren, mogelijke diagnoses voor te stellen en behandelingsopties aan te bevelen.
 • Onderwijs: in het onderwijs worden AI-prompts gebruikt om leren en de resultaten van leerlingen te verbeteren.
 • Financiën: AI-prompts worden in de financiële wereld gebruikt om de financiële besluitvorming te verbeteren en risico’s te verminderen.
 • Detailhandel: in de detailhandel worden AI-prompts gebruikt om de klantervaring te verbeteren en de verkoop te verhogen. AI-prompts kunnen ook worden gebruikt om voorraadniveaus te analyseren.

AI-prompts worden in veel verschillende industrieën en toepassingen ingezet om de efficiëntie, nauwkeurigheid en personalisatie te verbeteren. Gezien de technologische vooruitgang in AI, kunnen we in de nabije toekomst meer innovatieve toepassingen van AI-prompts verwachten.

Prompt om je CV te laten beoordelen:

Ik wil dat je optreedt als cv-beoordelaar. Ik zal je mijn cv geven en jij geeft me er feedback op. Voeg feedback toe over de volgende punten: – Welke secties ik moet toevoegen om mijn cv leesbaarder te maken. – Hoe ik mijn CV makkelijker scanbaar kan maken. – Wat voor cijfers en resultaten kan ik toevoegen aan mijn CV. – Welk type actie-werkwoorden moet ik kiezen. – Gebruik ik te veel vakjargon en hoe deze te vervangen.

De voordelen van het gebruik van AI-prompts

AI-prompts bieden verschillende voordelen aan bedrijven en hun klanten. Enerzijds helpt het automatiseren van herhalende taken, zoals het beantwoorden van veelgestelde vragen. Zo kunnen bedrijven de efficiëntie te verbeteren. Dit kan leiden tot snellere responstijden en een hogere productiviteit. Anderzijds zorgen AI-prompts voor een gepersonaliseerde interactie met de klant door suggesties op basis van voorkeuren en gedrag aan te bieden.

In het algemeen draagt het gebruik van AI-prompts bij aan een betere efficiëntie en klantervaring, wat uiteindelijk kan bijdragen aan het groeiend succes van het Bedrijf.

Ethische overwegingen van AI-prompts

Potentiële ethische kwesties

Het gebruik van AI-prompts roept verschillende ethische vraagstukken op. Ten eerste kunnen de resultaten vertekend zijn, omdat de trainingsgegevens informatie kunnen bevatten van een specifieke groep of demografie, wat weer kan leiden tot discriminatoire uitkomsten. Daarnaast kan de privacy worden geschonden door informatie te gebruiken die naar personen kan worden herleid. Het is daarom belangrijk dat AI-prompts op een ethische manier worden ontwikkeld en gebruikt, waarbij de privacy van individuen worden gerespecteerd en vooroordelen worden vermeden.

Hoe worden deze problemen aangepakt?

Er worden verschillende initiatieven ondernomen om de ethische implicaties van het gebruik van AI-prompts aan te pakken. Een manier hiervoor is het verbeteren van de diversiteit en representativiteit van de gegevens die worden gebruikt voor het trainen van AI-modellen.

Een andere benadering is het implementeren van maatregelen ter transparantie en verantwoording, zodat ontwikkeling en gebruik van AI-prompts eerlijk en rechtvaardig is. Hiervoor is het noodzakelijk de algoritmen en gegevensbronnen die worden gebruikt te vermelden, evenals controlemechanismen te implementeren om ervoor te zorgen dat de resultaten eerlijk en onbevooroordeeld zijn.

Ten slotte zijn er inspanningen om privacy en gegevensbescherming te bevorderen door de ontwikkeling van wet- en regelgeving over gegevensbescherming, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de Europese Unie. Deze wetten geven individuen meer controle over hun persoonlijke gegevens en verplichten organisaties maatregelen te nemen om de privacy rechten van individuen te beschermen.

Fungeren als maker van educatieve inhoud:

Ik wil dat je optreedt als maker van educatieve inhoud. Je moet boeiende en informatieve inhoud maken voor leermateriaal zoals handboeken, online cursussen en collegedictaten. Mijn eerste suggestieverzoek is: “Ik heb hulp nodig bij het ontwikkelen van een lesplan over hernieuwbare energiebronnen voor middelbare scholieren.”

De toekomst van AI-prompts

De toekomstige verbeteringen van AI-prompts zullen waarschijnlijk neerkomen op een verhoging van hun nauwkeurigheid en het aantal toepassingen dat mogelijk wordt. Een gebied dat veelbelovend is voor verbetering, is de ontwikkeling van meer geavanceerde technieken voor natuurlijke taalverwerking (NLP). Deze kunnen de precisie van AI-prompts bij het begrijpen en genereren van taal vergroten. Dit zou complexere en fijngevoeligere interacties met AI-systemen mogelijk maken, wat weer kan resulteren in betere en gepersonaliseerde antwoorden op gebruikersvragen.

Hoe maak je een AI-prompt

Tips om bijvoorbeeld ChatGPT de juiste prompt te geven:

 1. Bepaal je doel: bepaal wat jij wilt bereiken met de prompt. Ben je op zoek naar een specifiek antwoord op een vraag, of zoek je creatieve ideeën of oplossingen voor een probleem?
 2. Wees duidelijk en beknopt: Schrijf jouw prompt op een duidelijke en beknopte manier, met gebruik van de juiste grammatica en spelling. Vermijd het gebruik van dubbelzinnige taal of te complexe zinnen die het model kunnen verwarren.
 3. Geef context: Geef alle relevante informatie of context die het model kan helpen de taak te begrijpen. Dit kan aanvullende gegevens of achtergrondinformatie zijn met betrekking tot het onderwerp van de prompt.
 4. Gebruik een synoniemenlijst: geef een concept niet op alleen omdat je eerste prompt niet het gewenste resultaat opleverde. Vaak kan het vinden van het juiste woord of de juiste bewoording ontsluiten wat je zoekt.
 5. Let op je werkwoorden: als je wilt dat de AI je verzoek begrijpt, zorg er dan voor dat je prompt een werkwoord bevat dat je bedoeling goed uitdrukt.
 6. ChatGPT is goed in het herkennen van intenties: maak vanaf het begin duidelijk wat je probeert te doen en speel hiermee. Het is altijd handig om een paraplu van intentie te plaatsen over wat je wilt doen. Spelen met verschillende manieren om dat te doen kan een groot verschil maken.

Fungeren als titelgenerator voor artikelen:

Ik wil dat je optreedt als titelgenerator voor artikelen. Ik geef je het onderwerp en trefwoorden van een artikel. Je genereert vijf pakkende titels. Houd de titels beknopt en onder de 20 woorden en zorg ervoor dat de betekenis behouden blijft. Mijn eerste onderwerp is: “LearnData een kennisdatabank gebouwd op VuePress, waarin ik al mijn aantekeningen en artikelen heb geïntegreerd, waardoor ik het gemakkelijk kan gebruiken en delen.”

Bovendien is het handig om rekening te houden met de beperkingen van het model en het type reacties dat het kan genereren. Hoewel ChatGPT een geavanceerd AI-taalmodel is, is het belangrijk om te onthouden dat het niet altijd het exacte antwoord geeft waarnaar u op zoek bent en mogelijk meerdere prompts of aanpassingen aan de prompt nodig heeft om tot het gewenste resultaat te komen.

Uiteindelijk is het een statistisch hulpmiddel dat het meest plausibele antwoord geeft.

Conclusie

AI-prompts zijn een AI-model dat machine learning-model algoritmen gebruikt. Zodat er reacties in natuurlijke taal gegenereerd kunnen worden. Wij kunnen er echter niet blindelings vanuit gaan dat de reacties ook juist zijn. Validatie van de reacties is vooralsnog nodig.

Bronnen en tips voor AI-prompts die ik heb gebruikt:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + 17 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.