ChatGPT

ChatGPTAI, of kunstmatige intelligentie, is een breed begrip dat verwijst naar systemen die in staat zijn om intelligent gedrag te vertonen, zoals leren, plannen en problemen oplossen. AI kan worden gebruikt om complexe taken te automatiseren, waardoor de menselijke arbeid efficiënter en effectiever kan worden.

Een voorbeeld van AI is het gebruik van machine learning-technieken om grote hoeveelheden gegevens te analyseren om inzichten te verkrijgen die anders niet zouden zijn opgemerkt. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt in de medische sector om ziektes te voorspellen en behandelingen te personaliseren op basis van individuele patiëntgegevens.

Een ander voorbeeld van AI is het gebruik van natural language processing (NLP) om menselijke taal te begrijpen en te gebruiken in communicatie met mensen. Dit kan worden gebruikt in assistentie-applicaties, zoals digitale assistenten op smartphones, om gebruikers te helpen met het plannen van hun dag of het beantwoorden van vragen.

In het algemeen bieden de toepassingen van AI de mogelijkheid om taken te verrichten met hoge precisie en snelheid, wat kan leiden tot verbeteringen in productiviteit en efficiëntie in verschillende industrieën.

Eén van de toepassingen die momenteel internet volledig in beslag neemt is ChatGPT.

ChatGPT

afbeelding 1 – Twitter screenshot | ChatGPT

ChatGPT

Wat mij is opgevallen, is dat sinds begin december mijn tijdlijnen op de sociale media vollopen met berichten over ChatGPT. Ik was al bekend met DALL-E. Maar met het vrijgeven van ChatGPT is internet zo’n beetje ontploft. Of dat een goed ding is weet ik niet. Naast de voordelen van kunstmatige intelligentie (AI), kent AI ook een donkere kant. Verderop in het artikel meer daar over.

Wat is ChatGPT?

Mensen die mij kennen weten dat ik lui ben. Dus ik heb de vraag gesteld aan ChatGPT.

Het antwoord van ChatGPT

‘ ChatGPT is een taalmodel dat is getraind door OpenAI om te kunnen communiceren op een menselijke manier. Het kan worden gebruikt voor allerlei doeleinden, zoals het beantwoorden van vragen, het voeren van gesprekken en het genereren van tekst. U kunt ChatGPT bijvoorbeeld gebruiken om een chatbot te maken die u kunt inzetten voor klantenservice, om te helpen bij het oplossen van problemen of gewoon om leuke gesprekken mee te voeren. Het is aan u om te bepalen hoe u ChatGPT het beste kunt gebruiken!’

Dit opent deuren naar een scala van mogelijkheden.

Over Mijn Werk

Stel dat mijn manager wil weten wat ik de afgelopen week heb gedaan, en ik heb helemaal niets gedaan. Kan ik ChatGPT daarvoor gebruiken?

ChatGPT

afbeelding 2 – data engineer werkzaamheden | ChatGPT

Nummer 7 lijkt mij wel een leuke. Daar ga ik mee verder.

ChatGPT

afbeelding 3 – data engineer werkzaamheden | ChatGPT

Maar goed, mijn manager kennende zal hij ook code willen zien.

ChatGPT

afbeelding 4 – data engineer werkzaamheden | ChatGPT

Zo zou je dus ook een complete roman kunnen schrijven.

Om echt te begrijpen wat je met ChatGPT allemaal kunt doen, raad ik je aan om het zelf te proberen op: https://chat.openai.com/chat.

De Donkere Kant van AI

Naast alle mooie mogelijkheden en voordelen van AI, heeft het ook een donkere kant.

Ook dit heb ik neergelegd bij ChatGPT. Dat ziet er dan zo uit.

ChatGPT

afbeelding 5 – de donkere kant van AI | ChatGPT

Drie Wetten van de Robotica

Bij de tweede alinea van het artikel hierboven schieten mij de ‘Drie Wetten van de Robotica‘ van Isaac Asimov te binnen:

Eerste Wet

Een robot mag een mens geen letsel toebrengen of door niet te handelen toestaan dat een mens letsel oploopt.

Tweede Wet

Een robot moet de bevelen uitvoeren die hem door mensen gegeven worden, behalve als die opdrachten in strijd zijn met de Eerste Wet.

Derde Wet

Een robot moet zijn eigen bestaan beschermen, voor zover die bescherming niet in strijd is met de Eerste of Tweede Wet.

De Afbeelding

Uiteraard heb ik ook een afbeelding bij het artikel nodig. Ik heb ChatGPT gevraagd om een aantal ideeen hiervoor aan te leveren.

ChatGPT

afbeelding 6 – prompts voor de afbeelding | ChatGPT

In Dall-E heb ik vervolgens de prompt nummer 2 ingevoerd en een keuze gemaakt.

ChatGPT

afbeelding 7 – Dall E afbeeldingen | ChatGPT

Tot Slot

Op een rare manier zou je dit kunnen zien als een assistent die:

  • een naïef, slim persoon is
  • droomt
  • unieke en gebrekkige uitzichten heeft
  • bereid is om te bluffen om een antwoord te geven

Als je ooit met zo’n persoon te maken hebt gehad, weet je dat er willekeurige brokjes wijsheid zijn en bullshit die je eruit moet filteren.

Dat achteraf filteren is wat mij betreft het grootste gevaar van deze technologie. Stel maar eens vragen op gebieden waar jezelf geen expertise in hebt. Je zult merken dat je nauwelijks in staat bent om het antwoord van AI te valideren.

Aan ons allemaal om de negatieve uitwassen te voorkomen cq. te verwijderen en AI vooral de mooie mogelijkheden laten waarmaken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − elf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.