Hé onbekend nummer, wat wil je van mij?

Hé onbekend nummer, wat wil je van mij?

Afbeelding van Shepard Humphries via Pixabay

Gisteren werd ik gebeld door het nummer +44 1420 557527. Eentje uit een lange traditie van onbekende nummers waar mensen achter zitten die iets van mij willen. Ik heb de oproep geweigerd en het onbekende nummer geblokkeerd, nog zo’n lange traditie.

Het netnummer hoort bij de metropool Alton (Hampshire) in Engeland. Van de dik 17.000 inwoners ken ik er niet een. Maar wat zit er achter deze oproep uit Alton.

Wat of wie er exact achter zit dat weet ik niet. Maar mijn ervaring met dergelijke telefoontjes is dat ze mij iets willen verkopen. Financiële diensten zijn populair. Een poos geleden moest ik vooral aan de slag met Forex, investeren in Bitcoins of online beleggerstrainingen afnemen. Wil je weten wat de mensen achter een onbekend nummer van je willen, dan Google je het complete telefoonnummer. De ‘reversed lookup’. Er zijn meer dan genoeg websites waar informatie te vinden is.

Ondanks dat het een Engels nummer is, wil dat nog niet zeggen dat de oproepen daadwerkelijk uit Engeland komen. Frauduleuze call centers en andere kwaadwillende gebruiken een techniek genaamd ‘call ID spoofing’ om het weergegeven nummer te vervalsen. Door middel van Voice phishing (vishing) wordt geprobeerd om informatie van je los te krijgen. Een gewaarschuwd mens telt in dit geval voor meer dan twee!

Voorbeeld: De beller kent je naam en vraagt aan het begin of ze met de juiste persoon spreken. Om je maar ‘Ja’ te laten zeggen. Vervolgens worden er verschillende leugens verteld om het gesprek op gang te houden. Ze zijn van de belastingdienst (uit Engeland of de Nederlandse in het Engels?), ze houden een opiniepeiling of een enquête. Maar zoals gezegd meestal gaat het over investeren in Bitcoins of online beleggerstrainingen.

Waarom je dan uitgerekend zaken moet doen met een bedrijf wat je niet kent en die je uit het niets opbelt, is mij een volslagen raadsel. Maar het zal ongetwijfeld werken. Het nummer blokkeren is het beste advies wat ik je geven kan.

Houd er wel rekening mee dat ze het snel weer zullen proberen, maar dan met een ander nummer. Een opeenvolgend nummer (ik ben toch echt gekke Henkie niet), een nummer uit een ander land (de landcode +94 is een poos populair geweest) of de oude bekende anonieme oproep. De laatste neem ik alleen op als ik een telefoontje verwacht van iemand die belt met een anoniem nummer en dat van tevoren heeft aangekondigd (privénummer verschijnt er dan in mijn scherm).

Als je een telefoonnummer wilt blokkeren dan vind je hier informatie om het te doen:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie − twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.