Motivatiecoach

Motivatiecoach

Screenshot uit de NS app

Dagelijks reis ik met de trein naar m’n werk en weer terug. Dat is ’s morgensvroeg en dan functioneer ik op het niveau van een zombie. Op de fiets naar het station, fiets al dan niet op slot zetten, inchecken, hopen dat er een trein komt en ondertussen bidden dat er dan ook een zitplaats is. Dat proces gaat bij mij volautomatisch.

Afgelopen zaterdag zijn wij naar mijn ouders gegaan. Die wonen in Joure. Met de trein naar Heerenveen en dan naar Joure. Mijn vader stond gelukkig bij het station in Heerenveen met de auto.

’s Avonds weer alleen terug. Mijn vrouw is naar Sneek gegaan, zodat ze op eerste kerstdag met haar zussen een bezoekje kon brengen aan haar moeder.

Op de terugweg heb ik de route goed bestudeerd. Of ik mij verveelde? Best wel!

Wat mij opviel is dat de NS app bij de routes niets anders is dan een online motivatiecoach.

Je ziet dat er bij het instappen en overstappen steeds assistentie aanwezig is. Maar bij de laatste overstap en het eindpunt heeft de NS je zover gebracht dat je wellicht helemaal zelfstandig kan.

Ik zie dat helemaal voor me. Bij het instappen wordt je geholpen. Meestal moet je dan wat traptreden nemen om in te stappen. Dat is best lastig.

Dan bij het overstappen wordt je bij het uitstappen ook weer geholpen, dezelfde traptreden. Dan bij het instappen is er minder hulp, maar wordt je aangemoedigd: ‘Je kunt het!’.

Bij de volgende overstap zijn er weer de aanmoedigingen bij het uitstappen en het NS personeel staat klaar voor het geval het misgaat.

Dan bij het instappen is het mogelijk om het zelfstandig te doen. Let wel, dat hoeft niet! Je kunt nog steeds gebruik maken van hulp.

Er zijn inmiddels ook geen traptreden meer. Dat doet de NS wel goed. Op het moment dat je het mogelijk zelfstandig kunt doen, zijn alle drempels weggehaald. Dat is een boost voor het zelfvertrouwen. Met kleine stapjes naar de zelfstandigheid.

Bij het eindpunt ben je dan zover, want alles is nog steeds gelijkvloers, dat je het zelf zou moeten kunnen.

Dat heb ik dan ook maar gedaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.