Discrimineren

Discrimineren

John Hain

Ik kwam dit korte berichtje op de Telegraaf.nl tegen. Een aantal partijen – PvdA, SP, CDA en Groenlinks – willen de boete verhogen voor het discrimineren van sollicitanten. Ik begrijp hier dus geen snars van. Is het verhogen van de boete bedoelt om het discrimineren tegen te gaan of willen ze hiermee, voor de zoveelste maal, de aandacht vestigen op het verschil tussen allochtoon en autochtoon?

Tien jaar lang heb ik de wereld over gezworven als interimmer. Vaak op posities waar ik de leiding had over een bedrijf of divisie of afdeling en dus te maken had met sollicitanten. Een aantal malen heb ik samen mogen werken met andere interimmers, vaak gedurende langere tijd en ik kan mij niet herinneren dat het wat uitmaakte of iemand man of vrouw, groen of rood, jong of oud was of dat ze van Mars of van de aarde kwamen.Het gaat altijd om de juiste persoon op de juiste plek.

Het zijn bovendien in eerste instantie mensen en daarna – afhankelijk van het paspoort – zijn het Nederlanders. Meer woorden wil ik hier niet aan vuilmaken…oh dat ga ik toch doen.

Ik begrijp dat de verkiezingen eraan komen en dat er gescoord moet worden, maar waarom dan zo de nadruk op het verschil? Laat ik het eens omdraaien, door continue te wijzen op de verschillen, is dat ook niet een vorm van discriminatie?

We worden vanuit de politiek voortdurend geconfronteerd met kreten als “gelijkheidsbeginsel” en “solidariteit”, dat is prima, maar breng dan ook in de praktijk wat je roept!

Als de boetes daadwerkelijk verhoogd worden – Pavlov reactie van de overheid op iets wat niet goed gaat – waarom zou ik als werkgever dan überhaupt de moeite nemen om een allochtoon uit te nodigen op een sollicitatiegesprek?

Wat dat betreft heeft de heer Wientjes gelijk met zijn stelling dat het niveau van de Nederlandse politici onder de maat is, overigens dat van de top van het Nederlandse bedrijfsleven ook.

De partij die hier wél een oplossing voor heeft zal ik zeker meenemen in mijn keuze overwegingen op 12 september. Ik zal maar niet naar zoiets ingewikkelds als een Visie vragen :-)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf − negen =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.