De Inner Nerd laten Shinen

Inner Nerd

De Inner Nerd laten Shinen

Afbeelding van Wynn Pointaux via Pixabay

En dan is de eerste week van de Cloud opleiding voorbij. Een week waar ik mijn inner nerd heb moeten channelen en laten shinen. Mijn Macbook komt uit 1875 en moet aangetrapt worden. Net als een trap orgel (harmonium). Dat is goed voor mijn conditie, maar niet echt snel. En dat is dan meteen hét understatement van dit jaar.

In de eerste week werd verwacht dat wij m.b.v. Virtualbox een VM (virtual machine) aanmaakten waarin Ubuntu draait. Ubuntu is Linux. Daar heb ik meer dan één dag mee verknoeid.

Op de maandag mochten wij eerst aan de slag met Github. De repository die wij daar aanmaken, dient ook als ons portfolio. Dus enige aandacht was daarbij nodig. Werken met de Github Desktop, Visual Studio Code, Markdown, het is allemaal nieuw voor mij.

Dinsdagavond dan eindelijk de VM met Ubuntu aan de praat gekregen. De Macbook is flink opgeschoond en Stack Overflow is inmiddels mijn beste vriend geworden. De computer acteert in ieder geval weer als een uh.. computer.

Ik kan er zo slecht tegen als hardware of nullen en enen het van mij denken te winnen.

Met als eindpunt: maximaal 6 tabbladen open, Visual Studio Code en Zoom open, als ik de Github Desktop nodig heb; opstarten en na gedane arbeid zo snel mogelijk weer afsluiten. Verder geen onnodige applicaties gebruiken. Slack gaat via mijn smartphone. En mocht ik onverhoopt een link nodig hebben uit Slack of uit de e-mail, dan start ik dat op. Vervolgens ga ik uitgebreid koffie drinken, ik lees een boek en kijk wat TV. Dat dus.

Gelukkig wordt dat probleem opgelost met dank aan Techgrounds. Die hebben een bruikleen laptop voor mij.

Enfin, hoe gaat dat dan zo’n opleiding?

Eerder dit jaar heb ik al de opleiding Data Analyse/Data Science gevolgd. Dat was een combinatie van veel online zelfstudie en klassikale trainingen. De Cloud opleiding is in z’n geheel online. Zoom is het eerste wat ik ’s morgens opstart.

Dat vind ik als mensenmens – mag ik dit een ongelooflijk jeukwoord vinden? – best wel een dingetje. Maar het went snel.

Werkwijze

We werken in kleine groepen gedurende de dag. De groepen worden met elke nieuwe sprint opnieuw samengesteld. Een mooie manier om elkaar te leren kennen. Wat bij Techgrounds hoog in het vaandel staat is peer-to-peer learning. Je leert met en van elkaar. Dit geldt voor zowel de hard als voor de soft skills. En dat werkt als een malle.

De eerste sprint van één week ging vooral over Linux. Naast het leren omgaan met de tools; Slack, Jira, Github, Scrum en Time Management.

Bij elke sprint hoort ook een Scrum Master, die in elke groep aangewezen/gekozen wordt. En wie was de gelukkige? U raadt het al.

Niet geheel gehinderd door mijn gebrek aan kennis – en ja Jira had ik ook al eens opgestart – heb ik deze rol in de eerste week opgepakt. Elke middag een Scrum Master overleg en elke ochtend een virtuele standup.

Een pittige week waarin ik vooral heb moeten zoeken om in de flow te komen. Hoe werkt alles? Hoe gaat alles? Wie zijn mijn teamgenoten? Elke dag ook een paar keer een sessie met alle deelnemers van de Cloud opleiding.

Naast dat Stack Overflow mijn beste vriend is geworden, kan ik inmiddels ook goed met Google door één deur. Misschien met z’n drieën eens een borreltje pakken.
En als die twee het niet weten, heb je altijd je teamgenoten nog. Een mooi concept.

Haiku

Tijdens de opdrachten in de eerste week heb ik ook nog drie Haikus geschreven.

 • Cloud
  werken in de cloud
  nog niet helemaal vertrouwd
  daarom leer ik het
 • Tekstbestand
  hier een tekstbestand
  deze ga ik gebruiken
  voor file permissions
 • Bash Scripts
  wij maken bash scripts
  nu met random getallen
  de hele dag door

Ik ben dus in mijn flow gekomen.

Nieuwe sprint

Wij zitten nu in de tweede sprint. Die duurt twee weken. In deze twee weken gaan we met de Cloud aan de slag. Er zijn twee sporen: één groep heeft de Azure (Microsoft) richting en de andere groep heeft de AWS (Amazon) richting. Ik zit bij de tweede groep. Overigens zitten in de sprint-groepen de mensen door elkaar. Zodat we op dat gebied ook van elkaar kunnen leren.

Als ik zo terug kijk op die eerste week, merk ik dat ik ongemerkt veel geleerd heb. En dat is de reden dat ik eraan ben begonnen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − 3 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.