Ketelhaven

ketelhavenTijdens het opruimen van mijn werkkamer zag ik een notitie liggen met informatie voor een artikel over Ketelhaven. Er staan een paar linkjes op naar o.a. wikipedia en naar foto’s. Aangezien ik er niet van houd om zaken niet af te ronden ben ik er gelijk maar ingedoken.

Wij wonen inmiddels al meer dan 14 jaar in Ketelhaven, een buurtschap in de gemeente Dronten in Flevoland. Ketelhaven is ontstaan als gevolg van de inpoldering van Oostelijk Flevoland en hier monden de kanalen Lage Vaart en Hoge Vaart via het Colijngemaal uit in het Ketelmeer. Tijdens de inpoldering zijn hier zeven woningen verrezen voor de

Lange vaart

Lange vaart bij Ketelhaven

werknemers van de sluizen, de bruggen en het gemaal Colijn. Deze woningen staan er nog steeds. Verder bestaat het buurtschap uit twee jachthavens, een villapark en een (vakantie) bungalowpark. In het Ketelmeer ligt op een kunstmatig eiland het speciedepot IJsseloog.

Ook staat er al sinds de begintijd een van oorsprong grasdrogerij (later in gebruik als mestdrogerij). Daarnaast verrezen er de barakken en de kantine voor de arbeiders van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, die de polder ontgonnen.

Tevens stonden er grote silo’s voor de opslag van graan. De barakken, de kantine en de graansilo’s zijn inmiddels verdwenen. Later werd op de landtong in een grote loods het Rijksmuseum voor Scheepvaartarcheologie gevestigd, waar men archeologische vondsten prepareerde en tentoonstelde. Dit museum is naar het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad verhuisd. Op de kop van de landtong verrees restaurant Lands End.

Op het Villapark Ketelhaven staan 217 bungalows. Op het park bevinden zich een verwarmd buitenzwembad, twee graveltennisbanen en een verharde mateco baan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − 7 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.