Pure chocolade en diabetes type 2

Pure chocolade en diabetes type 2De voordelen voor de gezondheid van pure chocolade worden steeds overtuigender.

Naast de studies die hebben gesuggereerd dat pure chocolade de insulineresistentie kan verlagen, de bloeddruk kan verlagen en de eetlust kan verminderen, is er nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of Agricultural & Food Chemistry. In dit onderzoek kwam naar voren dat de antioxidanten die in cacao voorkomen, bij laboratorium muizen het overgewicht tegengaan en het verlaagd ook hun bloedsuikerspiegel.

Flavanonen

De goed-voor-je componenten die gevonden worden in cacao, worden flavanonen (van de familie der flavonoïden) genoemd. Maar niet alle flavanonen zijn hetzelfde, legd studie auteur Andrew P. Neilson uit. Omdat cacao veel verschillende flavanonen heeft, die een soort van antioxidant zijn. Neilson en zijn team besloten om ze afzonderlijk te testen om te zien welke gezondheidsvoordelen worden geassocieerd met de afzonderlijke flavanonen.

Het team vond dat een bepaalde set van flavanonen, genaamd oligomere procyanidins (pc’s), het de grootste impact hebben bij het voorkomen van gewichtstoename bij muizen die op een vetrijk dieet waren. Niet alleen dat, maar deze flavanonen verbeteren ook de glucosetolerantie – een mogelijk beschermend effect tegen diabetes type 2.

“Oligomere PC’s blijken de grootste anti-obesitas en anti-diabetische bio-activiteiten van de flavanonen in cacao te hebben, vooral bij de lage doses toegepast voor de studie” schreven de onderzoekers.

Kleine hoeveelheden pure chocolade worden over het algemeen beschouwd als veilig voor pre-diabetici en mensen met diabetes. Maar cacaoproducten variëren nogal in in termen van suiker- en vetgehalte. Controle over de porties is de sleutel. Ook bewust zijn van suikervervangers die aanwezig zijn bij diabetische chocolade – deze kunnen spijsverteringsstoornissen veroorzaken bij sommige mensen.

Bron: American Chemical Society

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.